3 stopnje lenobe

Seveda je bistveno prezgodaj, da bi sodila o kulinaričnih posebnostih Nizozemske, lahko pa takoj potrdim, da je hrana draga. No, vsaj za mojo denarnico. Imajo sicer tudi Lidla in podobne zadeve, kjer se dobi kaj po bolj solidnih cenah, vsi ostali supermarketi so pa, kljub odlični izbiri, precej dragi za moj žep. Čeprav sensodyne zobna pasta je pa še vedno cenejša kot pri nas. Malce primerjam z Nemčijo, kjer stvari tudi niso bile tako poceni, a tam sem lahko na univerzi jedla v njihovi menzi, kjer je bila hrana resnično poceni. Tukaj tega luksuza ni, tako da bom očitno tisto, kar sem prihranila z najemom ugodne sobe (280€, cene se drugače gibljejo med 350 in 400€, lahko tudi več, odvisno kaj želiš) zapravila za hrano. V pekarnah so pa cene tam tam z našimi, imajo pa ogromno izbiro peciv, predvsem mi je bilo že prejšnjič všeč, da imajo vse možne zadeve s sirom. In ja, siri, omg ti siri so tako presneto dobri! Pa nisem tak ljubitelj sira, doma ga praktično ne jem, ampak tale tukaj… sicer imam kar drag okus, ker so mi seveda najbolj všeč ravno najdražji.

Ta post je bil sicer namenjen neki drugi zadevi, kjer se zopet navezujem na opažanje iz drugih držav. Spomnim se, da me je pred cca 10 leti v Angliji poleg ogromne izbire v trgovinah (in ogromnih vrečk čipsa, dobesedno kot pri nas vreča za 10kg krompirja) presenetilo tudi to, da imajo v naprej pripravljeno hrano. Nad tem sem bila ponovno presenečena lani v Nemčiji: toliko vnaprej pripravljenih mešanic za jedi iz vseh koncev sveta še nisem videla. Saj se tudi pri nas dobi že marsikaj, ampak ko sem takrat opazovala vso to v naprej pripravljeno hrano in mešanice, sem se vprašala , če sploh še kdo kuha?! No, enako je tudi na Nizozemskem. V hladilnikih sem opazila vse možne jedi, od makaronovega mesa, do riža, v naprej pripravljenih mesnih jedi itd. Zgovoren primer, ki mi je padel v oči, so palačinke. Na to sem postala pozorna, ko sem iskala sestavine za njih. Medtem ko sem kupovala jajca, moko in mleko (ker si ne predstavljam, da bi uporabila v naprej pripravljeno mešanico-kje je pri tem užitek ob peki??), sem opazila da očitno obstajajo 3 kategorije ljudi:

a)      Tisti, ki se jim ne da namešati sestavin in kupijo prašek, ki mu samo dodajo mleko in dobijo maso za palačinke,

b)      Tisti, ki se jim ne da dodajati niti mleka in iz tube lahko vlijejo že pripravljeno maso direktno na ponev,

c)       Tisti, ki se jim še sama peka zdi prezahtevna in lahko kupijo že pečene in pakirane palačinke.

Kakšen je okus ne vem in ne nameravam preveriti, ker po mojih izkušnjah še pogrevanje domačih palačink pokvari okus, kaj šele industrijsko naštepane.

Saj vem, da živimo v svetu kjer se vsem mudi ves čas (sama sem ponavadi med njimi), ampak presneto, tisto uro za topel obrok si bom pa že vzela!

Sem pa po drugi strani opazila veliko izbiro raznovrstnih začimb, mesa, sirov, rib in gob. Na tržnici sem odkrila stojnico z vsemi možnimi vrstami gob in me resnično mika, da bi poizkusila kaj. Poleg tega sem čisto srečna, ker so mi tukaj vaflji na dosegu roke. Vaflji (tisti mehki, pogreti, s sladoledom) so moja absolutno najljubša sladica poleg čokolade. Že leta si kupujem pekač za vaflje, pa še nisem prišla do njega. Bom, nekoč. V vmesnem času pa upam, da ne bom bankrotirala na hrani. Račun za hrano je bil namreč bistveno višji kot tisti, kjer sem nakupila osnovne zadeve kot so milo, brisače, posoda in čistila. V bistvu mislim, da bom še likalnik in toaster dobila ceneje kot kosilo za 2 dni.

Je pa definitivno dobro poznati kakšnega lokalca, ki ti svetuje, kje kupiti cenovno ugodne zadeve. Še sreča, da je punca, ki mi je oddala sobo, domačinka in hkrati izjemno navdušena nad tujci ( vsi menda niso), tako da mi je z veseljem razložila osnove in opisala kje kupiti potrebne zadeve. Po današnjem sprehodu sem ugotovila, da imam vse kar potrebujem na dosegu roke, sedaj bi samo res rada našla še kakšno knjigarno (našla sem antikvariat, ampak je vse izgledalo zelo nizozemsko) ali knjižnico z angleškim oddelkom. Pa slab občutek imam, da bom potrebovala nov računalnik. Tale je sicer v garanciji, ampak ga to ne ovira, da  ga ne bi začel biksati točno na dan odhoda. Klasika. Pa tukaj tudi zelo težko uveljavljam garancijo ane. Ohja, upejmo, da zdrži…

Update: Našla knjigarno z angleškim oddelkom. Cene so dokaj spodobne, čeprav večno pogrešam zadeve tipa angleški Oxfam, kjer med drugim dobiš praktično nove knjige za 2 funta.

Bodite prvi in komentirajte "3 stopnje lenobe"

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !