Zdrave sladice? A se vi hecate z mano?

Danes se bom malo razpisala o zadnja leta očitno popularnem trendu, da mora praktično vsaka hrana imeti napis “eko”, “bio” “z antioksidanti/vitamini/malo maščob/brez sladkorja” itd. Potem pridemo do takih absurdnih napisov kot je čokolada brez GSO. Ko sem na zadnje videla te prodajalce me je resno mikalo, da bi jih vprašala, če oni sploh vedo, kaj je to GSO? In če jim morda ni jasno kako deluje biologija. No, to jim več kot očitno ni, ker drugače pač ne bi pisali takih bedarij. Ampak pustimo to tematiko za kdaj drugič, danes imam na tepeti “zdrave sladice”.

Zdrava sladica? A ste vi resni? Jaz imam svoje sladice rada nezdrave-z obilo sladkorja in maščobe, ker je to pač sladica, ne glavni obrok v dnevu. Še posebej mi je zabavno, kako ljudje hodijo v verige s hitro prehrano, doma se grejo pa bio eko prehrano, bohnedaj da pomarančni sok ni iz eko pomaranč! Pa saj ste vsi nori no. Ko smo bili mi otroci (zavedam se, da me to v tem hipu postavi v kategorijo starejše osebe, kar je rahlo zastrašujoče, ampak okej), ni bilo nekih posebnih prehranskih izdelkov, nihče ni propagiral ne vem kakšnih prehransko bogatih živil, brez nevemkakšnih maščob in sladil itd. Pa smo čisto v redu gor zrasli, pa pol manj otrok je bilo debelih. Kdo ve kaj vse je bilo v tistih Jupi in Pingo sokcih, pa sem še vedno živa. Še vedno mi je najljubša čokoladka rumova ploščica, s svojim socialističnim ovitkom in sestavinami.

Živc mi je danes potegnila anketa znanca, ki za potrebe nekega tekmovanja razvija nov izdelek s področja sladkih in slanih prigrizkov. Obe anketi, ki sem jih rešila, sta se več kot očitno usmerjali v razvoj še enga izdelka ki bi imel “manj maščob, brez umetnih dodatkov, nič sladkorja”. A vi bi meni resno prodali torto brez sladkorja, po možnosti naj bo še presna in sestavine naj imajo naziv “eko”, stala bo pa 8€ za mini kos? Hvala, ampak ne hvala. Nič nimam proti uravnoteženi prehrani in zdravemu življenju (karkoli že danes to pomeni), ampak da mi pa nekdo prinese muffin brez sladkorja, z manj maščob, z “dodatnimi vlakninami” in dodanimi antioksidanti…mu ga pa vržem v glavo. Hvala, si bom doma spekla izdatno čokoladne muffine, z vsemi možnimi maščobami in sladkorjem, ki ga bom z velikimi veseljem tudi pojedla. Svoje zdrave, s semeni polnjene in brez GSO si pa lahko nekam vtaknete.

Ob tem se spomnim še na en pripetljal v enem izmed znanih lokalov v Portorožu, kjer sem med čakanjem na sladoled (ne-eko in ne-bio, just good old ice cream) ujela komentar fine gospodične “Jaz bi pa naravni pomarančni sok. Ampak čakejte, saj to je NARAVNI sok kajne? Brez kakšnih umetnih primesi?” Ja, te pomaranče, ki so pripotovale iz kdove katere oddaljene dežele in bile kdo ve koliko časa v hladilnicah, so definitivno brez kakršnihkoli primesi, čisto naravno, nič špricano, zdajle so jo odtrgali tamle z drevesa pred lokalom! Folk je nor. Hkrati bi bila pa verjetno za tak sok pripravljena plačati 10€ za 1 dcl. In potem meni ljudje pravijo, da sem nora…

Bottom line: Dozdeva se mi, da so zadnja leta določene kulture postale čisto preveč obesedene z “zdravo hrano”, trgovci pa to na veliko izkoriščajo. Človek se potem vpraša, kaj je na tej točki zdravo? Če bi res radi tako zdravo jedli, je mogoče čas, da si naštimate domač vrtiček in sadovnjak in sami spečete svoje sladice. Jaz bom ostala pri svoji življenski filozofiji: rajši vidim, da me pobere od zamašenih žil in preveč sladkorja, kot pa da me jutri zbije tovornjak in mi bo žal, kaj nisem pojedla  več  mastnih pic  ali čisto nezdravih izdatno čokoladnih tort.  Sladica je ja sladica, to sploh ne bi smelo biti zdravo! Da o raznih presnih tortah sploh ne bom zgubljala besed…

Bodite prvi in komentirajte "Zdrave sladice? A se vi hecate z mano?"

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !