Vse lepote javnega prevoza v naši prečudoviti državi

Nedolgo nazaj sem se tako kot verjetno še marsikdo, veselila novice o bistveno cenejših vozovnicah za javni prevoz za dijake in študente, ki med drugim omogočajo nakup vozovnice tako za vlak/avtobus, kot tudi za mestni promet. Meni bi sicer to prišlo zelo prav nekaj let nazaj, saj fakulteto letos zaključujem, a ker seveda tako kot večina nisem ravno pri denarju, sem si rekla »ah, bom pa vsaj to zadnje leto malce prihranila na prevozu.« Tako sem si omislila mesečno karto za Slovenske železnice ter nameravala vzeti tudi mesečno Urbano za mestni prevoz. Tu pa se veselica šele dobro začne.

Seveda nisem naivno pričakovala, da bo v Sloveniji javni prevoz v vsaj približno bližnji prihodnosti urejen podobno kot v drugih evropskih prestolnicah. Kje pa, za enotno karto za ves javni prevoz bomo verjetno potrebovali še nadaljnjih 10 do 15 let, potem bomo pa to oglaševali kot največji dosežek. Verjetno nekako tako, kot bi se v dobi optičnih povezav hvalili, da smo končno dobili internet preko telefonske linije. Ampak pač, Slovenija. Smo navajeni, gremo naprej. V vseh letih šolanja sem se navadila na avtobuse, ki odpeljejo mimo postaje, na kateri stojiš v največjem nalivu, avtobuse, ki zamujajo oz jih sploh ni, Slovenske železnice s konstantnimi zamudami in popravili, kronično pomanjkanje kolikor toliko uporabnih linij ob spodobnem času itd. Kot rečeno, Slovenija. Ampak vrag na vasi, kdorkoli se je spomnil trenutnega sistema kupovanja mesečnih vozovnic si pa zasluži nagrado za najbolj idiotskih sistem, kar sem jih kdaj videla. Ker očitno če na enem koncu poenostaviš, moraš na drugem obvezno zakomplicirati. Drugače bi se že skoraj lahko razglasili, da imamo urejen javni prevoz! Ampak brez skrbi, nimamo.

To, da so bile vrste za vse vrste vozovnic kilometrske ne samo prvi teden v oktobru, temveč še naslednje dva tedna, mi verjetno ni potrebno razlagati. Na srečo sem si vozovnico za vlak lahko kupila na naši lokalni postaji in za to porabila 5 minut. Povsem druga zgodba me je čakala z Ljubljanskim mestnim prometom. Čeprav že imam Urbano, pa nimam prave Urbane.  Rumena ni okej, mora biti zelena, ki je v bistvu nadgradnja rumene. Ker pač ena kartica ni dovolj in jaz seveda nimam prave, bi si morala dati narediti novo. Okej. Ker imam fax na povsem drugem koncu Ljubljane, se mi je zdelo smiselno, da si omislim tudi mesečno Urbano. Ko sem prvič videla vrste sem si rekla, da bom pač malce počakala. Saj dokler je lepo vreme nimam nič proti, tudi če hodim peš 45 minut z enega konca Ljubljane na drugega. V skrajnem primeru bi pač plačala avtobus, še rajši pa grem z biciklom. Sem si rekla okej, bom poskusila drug teden. Še vedno vrste. Žal imam faks praktično čez cel dan, začne se mi pa ob 8h zjutraj, kar pomeni da nekako nimam časa stati v vrsti 2 ure. Potem je bil mimo že skoraj cel mesec in sem si rekla ah nič, bom pač ta mesec brez in si bom konec mesca uredila za oba meseca. Mhm seveda. Pridem danes na avtobusno postajo, končno uspem ujeti prosti čas, odprto okence in ravno še dovolj časa pred odhodom vlaka, ter veselo privlečem na plan izpolnjeno vlogo in potrdilo za vlak od tega meseca. In kaj mi reče gospodična na okencu? Če imam to za oktober? Ja, saj mi prej ni uspelo. Hja, potem pa ne bo šlo, ker danes smo 23ga oktobra, mesečno za oktober bi pa lahko vzela samo do 20ga oktobra. A jo lahko vzamem za november? Ja lahko, če imam novo potrdilo od Slovenskih železnic. Hja, nimam, ker menda lahko kupiš karto šele zadnji teden. Ja potem pa ne bo nič.

Ob tem pridemo do še ene prečudovite pogruntavščine povezane s tem čudovitim sistemom subvencioniranih vozovnic. Namreč vsak mesec moraš prinesti isti obrazec, potrjen za nov mesec. Vsaj za Urbano. Torej, na začetku leta prinesem obrazec potrjen od fakultete, kjer črno na belem piše, da imam celotno študijsko leto status in sem dejansko študent ter mi pripada vozovnica. Slovenske železnice mi izdajo mesečno vozovnico, vendar pa za LPP to ni dovolj. O ne, ne, tako enostavno pa ne bo šlo! Za LPP lahko VSAK MESEC ZNOVA prinesem ENAKO potrdilo, kar pomeni, da lahko vsak mesec znova stojim 2 ure v vrsti za novo mesečno vozovnico ali kaj?!

Dragi LPP, dragi ministri, dragi uradniki… A ste vi res popolnoma nesposobni kakršnegakoli učinkovitega organiziranja, ali se samo res trudite izpasti kot popolni idioti? Ker čestitam, uspelo vam je! Kaj boljšega kot javni prevoz, kjer lahko za eno in isto stvar stojiš v vrsti vsak mesec znova. Sploh danes, ko nam res primanjkuje vseh mogočih tehnoloških inovacij, ki bi morebiti rešile to težavo.

Hvala draga država, še enkrat ste dokazali da smo še svetlobna leta daleč od učinkovitega javnega prevoza. In ne, res ni tako prekleto težko, če se malce potrudiš.

2 komentarjev na "Vse lepote javnega prevoza v naši prečudoviti državi"

 1. Prome, dne 4.11.2012
  Prome

  Join the club. Po lastni neumnosti sem tole subvencionirano urbano rihtal prvi teden v oktobru in skoraj zgubil živce. Ker sem mislil, da bo gužva popustila sem se zadevo odpravil urejat proti večeru.Na SŽ je potekalo vse brez problema, pridem na busno postajo – šok. Vrsta do vrat, ura 19.45 in na okencu napis, da urejajo mesečne samo do 20.00, čeprav je uradni urnik postaje do 22h. Na srečo sem kot zadnji prilezel do mesečne :) Ni mi pa čisto jasno, kako niso predvideli takega navala in imeli odprtih več oken za urejanje mesečnih, saj je večina študentov izkoristila to možnost za teh 5€ mesečnega popusta…

 2. thunderstorm, dne 16.11.2012
  thunderstorm

  No saj, jaz sem se obranila vsakič pred to vrsto in lepo capljala peš po Ljubljani, na srečo je še bilo lepo vreme.
  No, saj zdaj jih je očitno srečala pamet-se da urediti na Urbanomatu. Verjetno so jim uslužbenci zagrozili z množično odpovedjo :D

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !