Moj avto in njegov življenjski cilj

Pravzaprav bi morala napisati moji avtomobili, zadeva se namreč prenaša generacijsko. O čem pravzaprav govorim? Hja, moja prevozna sredstva na štirih kolesih imajo en velik skupni imenovalec-konstantno me puščajo na cesti, po možnosti na drugem koncu države ali pa vsaj ponoči in sredi zime.

Svoj stari avto imam na sumu, da je štafeto predal mojemu zdajšnjemu avotomobilu. Pogovor je šel verjetno nekako takole: “Hej, pst, stari, pazi tole! Interni dogovor je, da Thunderstorm pustimo na cesti vsaj vsake dva meseca, rajši pa kar vsak mesec. Ampak pazi, prve dva meseca ji daj mir, saj veš, da bo mislila, da je vse v redu! Potem pa začni. Glej, da je vsaj 30km proč od doma in po možnosti pozimi.”

Vam rečem no. Pa sem imela res rada svoj avto, čisto res. Proč sem ga dala, ker enostavno ni bil več v voznem stanju. In sedaj sta minila dobre dva meseca, odkar imam nov/star avto. Je sicer družinsk dediščina, kar pomeni da načeloma vem, kaj se je z njim dogajalo, vendar je vseeno star skoraj 10 let in temu primerno obrabljen.  Ne smem tudi zanemariti dejstva, da letno prevozim kar precej, povprečno 100+km na dan. Vseeno sem pa nekako računala, da bo pa malce bolj zanesljiv no.

No, prvi servis je bil v bistvu 2 dni za tem, ko sem ga dobila. Moj osebni rekord pravzaprav. Ampak ni bilo nič bistvenega, pokvarila sem amortizerje za prtljažnik in mi je padel na glavo. Nič kritičnega pač. Ampak danes, danes se je pa avto odločil, da je dan D in da je skrajni čas, da T. spet preizkusi kako prijetno je čakanje na avtovleko.

Mimogrede, mislim, da bi lahko začela pisati ocene avtovlek. V zadnjih nekaj letih sem namreč preizkusila avtovleke z Gorenjske,Primorske, Štajarske in Ljubljane. Samo še Dolenjska mi manjka od večjih regij! Trenutno sem najbolj zadovoljna z gorenci, ampak tudi štajerci so se izkazali za zelo prijazne. Kakorkoli, danes sem spet preizkušala gorenjsko navezo.

Dan se je zame načeloma končeval ob 5ih zjutraj, ko končam šiht. Prvo prijetno presenečenje je bil seveda popolnoma zamrznjen avto, ampak to itak lahko pričakuješ. No, nisem pričakovala, da bodo vsa vrata tako primrznila, da se jih ne bo dalo odpreti. Ampak! Izkušnje iz lanske zime so me izučile, da vleči kljuko na vso moč ni najbolj pametno, ker se zadeva odtrga… Tako sem vdana v usodo odcapljala nazaj do službe in izprosila steklenico vroče vode, s katero sem odmrznila vrata. Okej, to zadevo sem rešila in sem se lepo vsedla v avto, gretje na polno in šla drzati led s šip. Potem pa nenadoma avto začne spuščati čudne zvoke. Hm. Mogoče bi me v vseh teh letih že lahko izučilo, da če se mi zdi, da je nekaj narobe, potem verjetno tudi je. Ampak motor je delal, lučke niso svetile in T. je lepo odpeljala proti domu.

Lepo sem pripeljala do avtoceste ( s sicer sumljivo glasnim avtom in gretjem, ki se ni hotelo sklopiti, ampak vseeno), vrgla en uč na bencinsko in razmišljala, ali bi rajše ustavila in povprašala če se kdo spozna na te zadeve, potem pa sem se odločila, ah, saj je samo še 15 min in peljala naprej. Napaka. 500m za bencinsko, na AC, kjer je odstavni pas bolj neobstoječ (wtf res) se je prižgala lučka za akumulator. Ah vraga, pa ne že spet.Ker nimam želje, da mi vse skupaj crkne pri 130km/h, sem ustavila ob cesti in se sprijaznila z dejstvom, da pač še lep čas ne bom šla spat.

In potem sem čakala. Avtovleko, da me pride iskat. Seveda je bilo prekleto mraz in preden je dečko prišel, sem bila že pošteno premražena. Še dobro, da sem danes izbrala tople čevlje in bundo. No, za plus dneva lahko rečem, da je bil vsaj avtomehanik/voznik res simpatičen in prijazen. Pa čeprav je zaradi mene delal 2 uri dlje, saj sem klicala ravno ob koncu izmeni. Btw-avtomobilska asistenca je najboljša naložba od vseh zadev, ki sem jih kdaj investirala v avto. Sploh če si jaz in ostaneš na cesti vsaj 3x na leto.

Avtovleka boy mi je tudi povedal, kaj je narobe-očitno se je staknil nek jermen ali nekaj takega? Kakorkoli, dostavil me je do servisa in potem še domov. Namesto ob 6h sem bila doma ob 8h, heh. Sem imela pa vsaj to srečo, da sem svojega mehanika ravno ujela, ko je šel na sprehod s psom. Vsaj to, če mi že crkne avto na poti iz službe, ob 6h zjutraj pozimi in to v nedeljo. Meni vedno crkujejo avtomobili za vikend…

Da pa je dan (drugače je res izjemno lep dan… sonček in zasnežene gore) še malce bolj zanimiv, sem seveda doma spet lahko poslušala kako kronično nesposobna sem, kako ne znam vozit sploh in kako uničim vse, kar mi pride v roke. Moj zagovor: dva mehanika sta potrdila, da je zadeva pač obrabljena in moje mad driving skills nimajo kaj dosti s tem. Ampak nekateri so seveda blazno radi pametni potem, ko je že prepozno. Ah….

Kakorkoli, nekaj ur kasneje sem končno v postelji in neuspešno poskušam zaspati, ker me je mraz dokončno zbudil. Hvala avto!

Na podlagi zapisanega si torej drznem trditi, da imajo moja prevozna sredstva skrivni pakt.  Zima, mraz/tema/oboje in po možnosti drug konec države. Ah šment. Mogoče bi morala razmisliti, ali se ne bi bilo boljše voziti z zrakoplovom ali čem podobnim. Balon? Vsaj ni vse mašinerije heh.

Če slučajno koga zanima katera avtovleka pride najhitreje, kje imajo najbolj luštne fante (jah tipi jebi ga, žensk pač ni v tem poslu :P )… vprašajte mene, saj bomo očitno tekom let obdelala čisto vse avtovleke v Sloveniji.

10 komentarjev na "Moj avto in njegov življenjski cilj"

 1. Stric Marč, dne 18.12.2011

  Dobro in zabavno napisano.

 2. thunderstorm, dne 19.12.2011
  thunderstorm

  Hm hvala :)

 3. helenca, dne 19.12.2011
  helenca

  no zadnje čase pa slišim veliko zgodb, kako se avti kvarijo, pa sem mislila, da se to dogaja samo meni. glej s pozitivne strani, vsaj kaj hujšega se ni zgodilo.

 4. Boštjan, dne 19.12.2011

  Očitno je od starosti umrl klinasti jermen, ki žene alternator in polni akumulator.
  Pravočasna zamenjava klinastega jermena spada v redno vzdrževanje, tako da definitivno nisi ti kriva, niti ni kriv avto, ampak prejšnji lastnik ali prejšnji mehanik.

 5. thunderstorm, dne 19.12.2011
  thunderstorm

  @helenca: brez skrbi, nisi edina :D ja saj to itak, samo meni se zadnje 2 leti STALNO kvari avto in imam že rahlo dovolj tega.

  @Boštjan: no hvala za razlago :) žal nobena opcija ni ravno dobra novica, prejšnji lastnik so starši, serviser je pa isti še vedno. Tudi meni drugače ni jasno, ker ni tako dolgo od servisa in jaz pričakujem, da na servisu take stvari opazijo?! Kako naj jaz vem, kaj bo crknilo… Meh, saj razmišljam o menjavi mehanika.

 6. borza, dne 20.12.2011

  “bomo očitno tekom let obdelala čisto vse avtovleke v Sloveniji” hihihi, mogoče samo moja glava pokvarjena ampak tole je kinky :D

 7. helenca, dne 20.12.2011
  helenca

  vem kak je to, ko se ti avto kvari vse na dva tedna. pol ne veš, če bi se jokal ali smejal. aja ko je meni ta jermen počil oziroma dol padel ali kaj se že naredi, mi je en stric rekel: zakaj pa nisi žabic(hlačnih nogavic) okrok zamotala, do avtomehanika bi pa prišla ;) . tak kak če bi takrat vedela kje pride ta jermen.
  včasih si mislim, da bi se mi bolj splačalo, če bi šla za avtomehanika, bi vsaj malo prišparala.
  no jaz vedno pravim,važno da se ne zgodi kaj hujšega in se zahvalim angelu varuhu, ki me pazi ;)

 8. thunderstorm, dne 20.12.2011
  thunderstorm

  @helenca: ja ane, jaz še vedela nebi v katerem delu avta to je, če mi ne bi mehanik pokazal ene gume tam spredaj pri motorju :D in ja, definitivno bi bil boljši poklic! samo napačnega spola sem…

  @borza: pha, kako ste vsi pokvarjeni :P

 9. dj, dne 21.12.2011

  obdelovanje… kakšno obdelovanje? :D

 10. thunderstorm, dne 23.12.2011
  thunderstorm

  pa dobr no, dj pomirte se mal :D

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !