Kaj pa vi jeste za večerjo?

Vse potencialne bralce prosim, če mi zaupajo, kaj jedo za večerjo :) Zakaj? Preprosto firbec. S prijateljem sva si vedno v laseh, kdo izmed naju je bolj čuden kar se tiče večerje. Jaz namreč trdim, da je topla (kuhana/pečena) večerja prava stvar, on pa trdi, da nihče ne je tople večerje in da sem jaz čisto čudna! Po njegovem je večerja sendvič, namaz na kruhu ipd. Zdaj me pa zanima, kdo ima bolj prav oz. kakšne so sploh navade Slovencev na tem področju.  Ko sem se namreč malce zamislila, sem ugotovila, da se mi pravzaprav sanja ne, kaj ljudje jedo za večerjo. Za večino prijateljev/znancev vem približno, kakšne navade imajo glede zajtrka, ne vem pa, kaj kdorkoli je za večerjo.

Torej, ste navajeni večino časa doma jesti toplo večerjo, ali si rajše naredite sendvič, pojeste jogurt ipd? Mogoče sploh nič?

Sicer ne sledim ravno trendom v prehranjevalnih vodah in raznim dietam, nekje v kotičku možganov mi samo utripa en rek, še iz osnovne šole, šlo je pa nekako tako: Za zajtrk jej kot cesar, opoldne kot kralj, za večerjo pa kot berač. Torej, za večerjo naj se ne bi prenažirali. Sem pa ne dolgo nazaj brala (ali slišala) tudi teorijo, da v bistvu ni toliko važno kdaj ješ, ampak kakšen bioritem imaš. Nekako v stilu, če ješ 1 uro pred spanjem to ni ok, če pa ješ ob 8h zvečer in greš spat ob 2h zjutraj pa nič narobe s tem. To sem sedaj zelo posplošila, žal se ne morem spomniti, kje točno sem to brala. Ne vem, kaj je prav in kaj ne, vem samo, da jaz lačna nikoli ne grem spat. Ker če sem lačna ne morem spati in že celo življenje jem večerjo, medtem ko zajtrk velikokrat spustim. Večinoma ga prespim, če vstanem zgodaj mi pa ne sede jesti, ker mi je potem slabo. Pač stvar navade. Glede na to, da nimam kakšnih posebnih težav, očitno moj način ni tako zelo zgrešen :) Pa tudi če je, dokler meni ustreza…

Kakorkoli, jaz jem toplo večerjo že celo življenje. Ne spomnim se, da bi mi mami kdaj kot otroku rekla, če bom sendvič. Kruh in namazi tako niso prišli v poštev, ker tega nikoli nisem jedla, mleka pa tudi nisem marala (in še vedno nisem ljubitelj), tako da razni kakavi in kosmiči odpadejo. Sem vedno dobila mlečen riž, juhico, toaste… pač odvisno od dneva. Z leti se je to spremenilo, ker enostavno hodim tako pozno domov, da je “kosilo” v bistvu večerja in posledično tudi kuhan obrok. Sem si pa tudi sposobna ob 1h zjutraj narediti pomfri ali špagete, odvisno od dneva. Ja, verjetno ni zdravo ja :D

Kaj pa vi jeste za večerjo?

7 komentarjev na "Kaj pa vi jeste za večerjo?"

 1. NoMercy, dne 1.11.2011
  NoMercy

  pohane buzerone z našpičenim češpljevim drevoredom :P

 2. Chemfusion, dne 1.11.2011

  V moji glavi pred pisanjem odgovora: “Na, spat ta tip”, bo rekla. :mrgreen:

  Kakorkoli. Noben od vaju nima ne prav ne narobe. Večerja je lahko topla ali hladna. Kakor posamezniku paše. Jaz včasih jem skoraj nič (beri samo kos ali dva kruha), včasih kaj hladnega (recimo riomare in kruh, pečene paprike in kruh, solato kakav,…) včasih pa toplo (danes recimo juho, včasih palačinke, kakor kdaj).

  Vsekakor bi zajtrk, če se gremo zdravo prehrano, moral biti. A marsikateri, med njimi sem tudi jaz, zajtrk izpuščamo, ali jemo minimalno. Vzrok temu je preprosto današnji način življenja, ki ne dopušča časa za umirjen zajtrk. In ker se navadimo zjutraj ne jesti nam posledično potem čez čas sploh ne paše več jesti zajtrk.

  Kar se tiče večerje je lahko močnejša (obilnejša kot malica) a manjša kot kosilo.
  Vsekakor pa se je pametno držat pravila, da se spat ne gre (sveže) nažrt kot svinja. Sam se striktno držim, da jem nazadnje, če se le da najmanj 2 uri pred spanjem.
  S praznim želodcem je res težko zaspat. :)

  Če podam okvirne smernice o obsegih obrokov čez dan: zajtrk in večerja- 20%(vsak), dop. in pop. malica- 10%(vsaka), kosilo 40%.

 3. thunderstorm, dne 1.11.2011
  thunderstorm

  Sure :P

  Saj meni je v bistvu vseeno, kaj je zdrvao in kaj ne. Zanima me samo kaj v splošnem ljudje jedo, ker se mi sanja ne pa me res zanima :) Zato da bom potem rekla kolegu “avidš, nism edina!” ;)

 4. Mašon, dne 2.11.2011

  Pomoje je večerja, podobno kot zajtrk, zlo stvar navade… jest je velikokrat sploh ne jem; res pa je tudi, da je moj zajtrk u bistvu kosilo (‘malica’ v službi ob 9:30, ta ‘malica’ je pa pač – juha, glavna jed, solata), moje kosilo pa potem ko pridem domov (okrog 4ih, 5ih) nekaj ‘lahkega’ – solata, mineštra, … kokr se mi da kuhat pač. Večerja? jogurt, najpogosteje al pa še boljš – nič. (in do takrat ko grem v postlo pač nisem lačna – prednost dojenčkastega urnika).
  moj VD na drugi strani bi jedu… vse živo za večerjo. od makaronov, juhe, … tko da, 100 ljudi 100 čudi :)

 5. Prome, dne 2.11.2011
  Prome

  Doma so mi sicer privzgojili, da je “taprava” večerja sicer kuhan obrok, vendar je zadnje čase pri meni to bolj minimalističen obrok, če sploh. Razlog tiči v delu, zaradi katerega sem prisiljen v bolj pozno kosilo in mi tako potem skorajda odpade potreba po še enem dodatnem obroku.

 6. pametnarit, dne 4.11.2011
  pametnarit

  Osebno si vedno vzamem čas da si zvečer pripravim kvalitetne in zdrave obroke. To nekako pride z leti načrtnega pridobivanja kilogramov in zdrave filozofije nasploh. Ponavadi so to pečena ali kuhana jajca, pusta skuta z jogurtom in banano, tunin namaz, gris, ostanki od kosila.

 7. pikica, dne 4.11.2011

  Pri nas so pa govorili: Zajtrkuj kot kralj, kosi kot princ in večerjaj kot berač. :)

  Jaz zjutraj ne morem jesti kaj preveč težkega, ponavadi kak izredno gost čokolešnik, nato čez 3 ure malico (jogurt, kos kruha, sadje), glavni obrok je pri meni kosilo, večerjo imam pa kak kos kruha z medom/marmelado, poleti pa kako sadje z jogurtom zmiksano. Seveda se najde kak dan (bolj redko), ko zvečer kaj toplega pojem (večinoma bi šlo za kakšne makarone – ostanki kosila), ampak ni težko za želodec.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !