Bicike(LJ)

Od včeraj naprej so v Ljubljani na voljo kolesa za izposojo, le-ta pa poteka preko posebnih terminalov.

Uau Ljubljana, I approve! Sicer se mi seveda avtomatsko pojavlja nekaj vprašanjc, na katera so mi sicer na internetni strani www.bicikelj.si odgovorili, a dejstva ostajajo. Ampak najprej nekaj o samem sistemu. Sicer ga seveda še nisem uspela preizkusiti (imam pa vsekakor namen! Svojega kolesa namreč ne morem vlačiti v Lj, ker je preveč nepraktično), sem si pa prebrala vsaj v teoriji, kako zadeva poteka.

Po centru Ljubljane imate razporejena stojala s kolesi, ki si jih lahko izposodite. Seznam postajališč je na voljo na zgornjem naslovu. Obstajata dve opciji:

a)      tedenski najem-stane 1€

b)      letni najem-3€, ki se štejejo kot dobropis

Prva ura izposoje je brezplačna, nadaljnja ura se obračuna po ceniku:

Prva ura=1€/h

Druga ura-2€/h

Tretja+-4€/h

S tem, da se vam tisti 3€ letnega najema štejejo sem kot dobropis.

Za aktivacijo sistema se je potrebno registrirati (preko spleta ali pa pošlješ prijavnico). Za nabavo tedenske karte očitno nujno potrebuješ kreditno kartico, za letno je pa dovolj navadna. Več o tem na http://www.bicikelj.si/Narocanje/Letna-narocnina/Letni-narocnik kjer je pri splošnih pogojih vse pojasnjeno.

Na kratko-se registriraš in  potem uporabljaš sistem preko Urbane. Kolesa so postavljena ob postajališčih, kjer se identificiraš s kartico (in svojo kodo) in kolo se ti odklene. Če ga imaš 1h je zastonj, če več, pa plačaš. Znesek se odšteje od dobroimetja oz. ti trgajo z računa. Kolo moraš vrniti v 24 urah, drugače ti vzamejo varščino v vrednosti 350€. Če stojalo na terminalu, na katerega želiš vrniti kolo, ni prosto, ti pripada dodatnih 15 min brezplačne izposoje, da lahko najdeš drugo prosto stojalo. Seznam le teh naj bi bil viden na terminalu.

All in all-se registriram, dam 3€ in končno rešim večni problem- kako priti v center Lj hitro in brez plačila astronomske parkirnine! Svoj avtoček pustim na obrobju in se po mestu prevažam z biciklom. I love it! Upam samo, da bo zadeva delovala hehe. Ker ane, avtomatsko se mi postavi nekaj praktičnih vprašanjc:

a)      V kakšnem stanju bodo kolesa po nekaj časa uporabe?

b)      Govorimo o Ljubljani, ki je meka za kradljivce koles. Če mi ukradejo moje staro kolo, bom ob kolo, ki je vredno tam nekje 50€. Če mi ukradejo tega novega eko lepotca bom ob 350€ :D Yeah….Si ga res sploh upam kje pustiti?

Po drugi strani pa, če se bo izkazalo, da so terminali postavljeni na meni ustreznih mestih, mi ga sploh ne bo treba paziti, saj ga bom samo lepo vrnila v stojalo. Meni se gre namreč bolj za to, kako najhitreje priti z enega konca Ljubljan na drugega, brez uporabe avtomobila ali avtobusa. Prvega nimam kje parkirati (razen če se pošteno skeširam), drugi je dokaj počasen in nima postajališča tam, kjer ga rabim.  Bo treba preizkusiti, pa bomo videli. Upam, da naslednji post ne bo o tem, kako sem dala 350€ za kolo, ki ga sedaj nimam :D

Kakorkoli, zelo pozdravljam idejo! Kolo je super način prevoza, ni problema s parkiranjem in povsod lahko prideš z njim. Tako da… bicikl here I come!

2 komentarjev na "Bicike(LJ)"

 1. helenca, dne 13.05.2011
  helenca

  preizkusila. bicikelj je tak trd, nima prestav, zic je tudi malo čuden. no mogoče to vse z namenom, da ga ljudje nebi ukradli. no če slučajno greš v trgovino pa ni terminala zraven imajo klučavnico. ampak tega pa ne vem, če imajo vse klučavnice isti kluč, da bi ti ga potem lahko kdo ukradel. sem pa bila zvečer, ko sem prišla do stare cerkve kar malo razočarana, ker ni bilo prostora in sem se mogla peljati do kino šiške. ok saj včeraj sem imela čas, ampak kaj se recimo zgodi, ko se mi bo mudilo, placa pa ne bo.
  no včeraj se mi je zdelo, da ljudje bolj preizkušajo. no mladi so preizkušali, starejši so pa spraševali kako ta stvar deluje. tak da najboljša rešitev je ta, da ti ga ne ukradejo vzameš se pelješ in vrneš na terminal.

 2. thunderstorm, dne 15.05.2011
  thunderstorm

  Aha, hvala za info :) Ja sej, to je bila moja ideja-s terminala na terminal, bolj ziher kot da ga tako nekje pusutiš, tudi če zaklenjenega. Pa je dovolj koles glede na povpraševanje?

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !