Resno, koga briga?

Moja reakcija na praktično vsako vprašanje oz. odgovor v temle intervjuju1. S tem si bom sicer zelo verjetno prislužila ogorčene poglede in komenatarje vseh mogočih ljubiteljev in zaščitnikov glasbe, a mi je na tem mestu povsem vseeno. Avtorske pravice gor ali dol, ne pravim, da je prav krasti tuje delo, a se mi ves tale šunder okoli skladbe “Na božično noč” zdi kratko malo bedarija.

A res, pesem je plagiat, ja bejž ga no, kaj takega! Daj pomislimo malo… Za koliko uspešnic (in neuspešnic) v zadnjih letih, oz. rajši desetletij pa lahko rečemo, da zagotovo niso plagiat? Mogoče ne zakonsko, vendar če dobro poslušaš, je vse bolj ali manj enako. Štancajo eno in isto, kar se pač dobro sliši. Za moje pojme so časi, ko je ena skladba postala uspešnica in to ostala nekaj desetleji, že zdavnaj minili. Kako so si zadeve podobne dobro predstavi tudi tisti filmček na youtube, kjer 2 zaigrata nekih 10 znanih skladb in se izkaže, da so vse narejene po istem kopiti. Če ga najdem, linkam.

Kakorkoli, debate o tem, ali je “Na božično noč” še vedno primerna za predvajanje, mi gredo skrajno na živce. Predvsem se mi zdi absolutno trapasto spraševati se, ali jo bodo ljudje še hoteli poslušati in nadvse smešno se mi zdi, da morebitno prihodnje neposlušanje te skladbe komentiraš v stilu “omadeževano je, skladba je ukradena, ne moremo jo več poslušati”. Aja? Ne bi rekla. Seveda sem, kot večina Slovenije, tudi jaz uspela slišati, da je vsem znana skladbica, ki se do onemoglosti vrti v decembru, plagiat. Seveda sem slišala primerjavo z originalom in prebrala nekaj člankov na to temo. Kako jih ne bi, saj se je govorilo samo o tem. Ampak kaj to zame spremeni? Hja, čisto nič. Skladba mi je všeč in zaradi mene je lahko 10x kopirana, pa mi ne bo nič manj všeč. Iz istega razloga mi je verjetno poslušljiva marsikatera tuja uspešnica, ki tudi ni zrasla izključno na zeljniku izvajalca oz. avtorja pesmi. Zagotovo pa lahko rečem, da se mi ne zdi “omadeževana” in nanjo ne gledam nič drugače, kot sem prej. Če jo bodo nehali predvajati, se mi pa zdi neumno od postaj, saj je čisto luštna skladba, ki pričara praznično razpoloženje.

Kot so uspešno prikazali z “mash upi” na radiju, katerega “prvi mož” je dal zgornji intervju, je še marsikatera druga znana skladba podobna kateri drugi. Pa jo še vedno rada poslušam. Tako da če mi Na božično noč ne boste privoščili na radiju2, si jo bom pač privoščila sama na mp3-ju. Pa vas nekaj gleda s tem moraliziranjem.

YouTube slika preogleda

A vas boli srce, ko jo poslušate? Sočustvujete s pravim avtorjem? Se jezite, ker je Pop Design s to skladbo zagotovo tako obogatel, da si lahko privoščijo vsak 5 vil z bazenom in 3 skrivne račune? ^^ Ali pa vam prikliče božično/novoletno razpoloženje?  …

Edit: Prej obljubljen video. Hvala :)

 1. Dokler se mi ga je sploh dalo brati, saj mi ob takih zadevah začnejo popuščati živci.. []
 2. v kar pa rahlo dvomim, tako smotani pa spet niso vsi… ali pač? []

5 komentarjev na "Resno, koga briga?"

 1. tatoslo, dne 9.11.2010
  tatoslo

  evo link do prej omenjenega “razsvetljenja” : http://www.youtube.com/watch?v=5pidokakU4I&feature=player_embedded

 2. thunderstorm, dne 9.11.2010
  thunderstorm

  Ahh, to sem iskala! Hvala ti :)

 3. kastiljo, dne 10.11.2010
  kastiljo

  Ta pa res nima vsega pošlihtanega v glavi. Res sem zelo psihično potrt, ker sem izvedel, da poslušam plagiat :D

 4. thunderstorm, dne 10.11.2010
  thunderstorm

  A maš travme for life ane? :D

 5. Mašon » Plagiat?, dne 3.03.2011

  [...] konc pa še tole, ki jo je že Thunderstorm prilimala ob zadnji debati o plagiatih (potem se človek vpraša kdo je tuki… nor? al pa mogoče kdo je [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !