Internetni bonton

Glede na to, da smo v 21. stoletju in je internet povsem normalni del vsakdanjega življenja v večini razvitih držav, seveda obstajajo tudi določena, nenapisana pravila, kako se “obnašati na internetu”. Ker ja, tudi če me ne gledaš v oči, temveč z mano kumuniciraš preko tipkovnice in ekrana,  se od tebe pričakuje vsaj osnovno poznavanje “internetnega bontona”. Naj pojasnim.

Dan danes ima praktično že vsako podjetje, ustanova, kavarna itd., ki da kaj nase, internetno stran. K temu seveda sodi tudi elektronska pošta, email. 10 let nazaj sem za iskanje podatkov in določenih storitev uporabljala predvsem telefonski imenik in “Grafite”. 1 Ko sem pisala seminarsko sem iz knjižnice privlekla 10 knjig in brskala po kazalu. Če sem rabila kemično čistilnico, sem pobrskala po telefonskem imeniku, poiskala najbližjo in poklicala ter povprašala o delovnem času. Danes imamo za to internet. Če delam seminarsko iščem članke preko portalov kot je ncbi, scirus, google schoolar. Če pa iščem telefonsko številko… ja prosim vas, kdo pa še išče telefonske številke? Danes od kateregakoli večjega podjetja, ki  da kaj nase, pričakujem urejeno spletno stran (pregledno in informativno) ter email naslov, na katerega se lahko obrnem. Seveda še vedno kdaj kaj hitreje izveš preko telefona, ampak če se nečesa spomnim ob pol polnoči pač ne bom klicala tja, ampak bom poslala email, ane? Tu pridemo do prve težavice.

Odgovarjanje na emaile. Če imaš email- use it! In če ga imaš in oglašuješ, da ga imaš… ja prekleto, če ti pošljem povpraševanje o vaših izdelkih, ali se lahko potrudiš odgovoriti v doglednem času?! Razumem, da niso vsi 24/7 z nosom v inboxu, vendar v roku 1 delovnega tedna2 človek res pričakuje vsaj obvestilo, da so dobili tvojo pošto, če že ne odgovora. Osebno ogromno stavri v zvezi z raznimi projekti urejam preko emaila, saj tako najlažje in najhitreje dosežem vse ljudi+ imam pregled nad temu, komu sem v zvezi s čim že pisala. Če se res mudi pač pokličem, a večinoma se z vsemi uspem normalno dogovoriti preko emailov. Seveda na koncu vedno pride tudi osebni kontakt, vendar res ne vidim potrebe, da bi ljudem težila 100x na dan z 10imi različnimi zadevami, če jim lahko vse lepo napišem v email in mi oni odpišejo. Tu pa pridem do drugega problema.

VELIKE ČRKE. Vsak, ki se z internetom ni srečal ravno včeraj ve, da velike tiskane črke v internetnem prostoru pomenijo DRETJE. Ja, dretje. Kako se vam zdi tole: DOGOVORJENO. PREVOZ MOŽEN 15.MAJA. PLAČILO PREKO NAROČILNICE? Naj vam prevedem v realno situacijo: pridete do osebe, odgovorne za rezervacije, jo normalno povprašate “Bi imeli čas 15. maja, potrebujemo prevoz za tja in tja ob tej in tej uri?” Ogovorjeni pa bi se vam odgovor zadrl naravnost v obraz. No, točno tako izpade, če PIŠETE Z VELIKIMI TISKANIMI ČRKAMI. In to čisto vse.

Na tem mestu razumem, da v naglici kdo pritisne caps lock in pač ne opazi, ali pa oseba želi kaj posebaj poudariti. Nič narobe s tem. Nadvse živce parajoče pa je, če oseba na vsak email odgovori s tiskanimi črkami. Resno, a vam narišem kje na tipkovnici se to izklopi? Ne vem za vas, ampak meni gre dretje preko interneta pošteno bolj na živce, kot v realnosti. Če ne znaš normalno komunicirati potem se pa ne pojdi posla, prosim.

Na tem mestu bi se lahko lotila še ljudi, ki se ne podpišejo pod svoje mnenje, ki ne znajo uporabljati ločil in ki imajo neverjetno potrebo vključiti 100 in 1 utripajočo in svetlečo zadevo v emaile. Ampak ne bom, ker se mi enostavno ne da. Samo prosim… tudi če ni napisano, upoštevajte nekaj splošnih pravil pa si boste prihranili kakšno stranko ali dve.

 1. Tako se je pri nas imenoval plastificiran kos papirja, ki ti ga je poštar vrgel v nabiralnik in je vseboval vse pomembne informacije-avtomehanike, servise vsega možnega, knjižnice, šole itd. ter njihove naslove in tel. številke. []
 2. Na tem mestu se sicer delam fino, odgovor pričakujem najkasneje v 2h delovnih dneh, ampak ok… []

4 komentarjev na "Internetni bonton"

 1. kastiljo, dne 30.04.2010
  kastiljo

  Točno tako! Ne vem zakaj za vraga imajo ljudje/podjetja maile, če ne odgovarjajo nanje. Naj potem napišejo na strani “ostali smo v 19. stoletju, nimamo mail naslova” ali pa ob naslovu zraven pripišejo “ne trudite se s pisanjem, ker ne boste dobili odgovora.” Že s tem bi meni prihranili kar nekaj nervoze. VELIKIH ČRK PA TUDI JAZ NE MARAM (oprosti, moral sem :P )

 2. thunderstorm, dne 1.05.2010
  thunderstorm

  pff =P

 3. Inox, dne 1.05.2010
  Inox

  Če se je treba kaj zmenit je še vedno najboljša zadeva Telefon, sem imel že nekaj takih situacij, ko se z nekim podjetjem ni dalo NIČ zmenit preko emaila, 1 telefonski pogovor je bil pa dovolj da smo se vse zmenil. Z normalnim telefonskim pogovorom se je 100x lažje zmenit kaj pametnega kot preko maila.

 4. thunderstorm, dne 4.05.2010
  thunderstorm

  Nimam časa klicariti vseh po vrsti, sploh ker nismo vsi doma v delovnem času večine podjetij. Če imajo na svoji strani objavljen email naj ga potem še uporabljajo. Če mislijo komunicirati samo preko telefona naj pa objavijo samo to.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !