Okolju neprijazno pecivo

Pence so najbolj okolju neprijazno pecivo. Ubistvu mislim, da je uradno ime španski veterc (ne me vprašat zakaj…) ampak mi jim rečemo pence. Bela sladka zadeva. Dodam sliko če bodo gotove še v tem stoletju. Zadeva je preprosta za pripravo, nadvse okusna za ljubitelje cukra v ogromnih količinah in prekleto energetsko potratna. Če hočeš, da bo res popolnoma suho, nelepljivo in slastno, se mora sušiti praktično pol dneva. 3 ure na 80°C in potem še neomejeno na 50°C. Danes sem jih naredila ob 7h zvečer, ura je pa pol 1h zjutraj in tiste malo večje so še zmeraj rahlo mehke.1 Kar je za pence popolnoma nesprejemljivo. Izkoriščam dejstvo, da sem sama doma in lahko razmetavam z energijo. Ker to je dobesedno to kar počnem. In imam zaradi tega presneto slabo vest… Nekako mi je prešlo v navado, da vedno ugasnem luči, ko me ni v sobi, vedno porabim kar najmanj vode in na sploh gledam da ne trošim energije za brez veze. Pekač za toaste recimo sklopim na polovici peke, da se do konca speče brez dovajanja dodatne toplote, saj je tako že dosti ogreto.  Okolju in denarnici prijazno. Danes se tolažim z dejstvom, da naj bi bila elektrika za vikende cenejša. Upam da ta zadeva še vedno drži… Doma vedno peremo za vikende, ker je bojda cenejši tok. Torej upam, da se pence sušijo pri cenejšem toku… To pecivo je idealno če ti nap. pri peki flancatov2 ostanejo beljaki, ampak kaj, ko se toliko časa suši! Torej sem v dilemi: sladkor ali energija? To je zdaj vprašanje…

Še slikice… Zadeva je dejansko bela, čeprav so tukaj zafleširane na drugi pa sumljivo rumene-zaradi luči. Original je pa bel no :)

Pa če že pišem o pecivu se verjetno spodobi dodati recept, m? Tole zgoraj je ena srednja škatla za piškote, narjeno je pa iz 5ih jajc. Če so majhna jajca dam malo manj cukra, da ni presladko.

Pence aka španski veterci

Sestavine:

-6 beljakov

-36 dag sladkorja

-1 žlička limoninega soka ali pol žličke instant kave (Limono ponavadi spustim, ker jo ne maram, s kavo pa nikoli nisem preizkusila. V originalu je bilo pač tako.)

Beljake in sladkor stepemo na hladnem, da se zmes speni. Dodamo limonin sok in pristavimo v hladno vodno kopel in stepamo toliko časa, da voda v kozici zavre. Nato še toliko, da se beljakova pena malo ogreje in se da oblikovati. Glede na količino beljakov traja stepanje od 15 do 30 min. Voda v vodni kopeli naj počasi vre. Beljakovo testo damo v brizgalno vrečico in na pekač nabrzigamo veterce. Pečemo 3 ure na 80°C in nato dokler niso suhi na 50°C.

Kot rečeno, morajo biti čisto suhi, da so lepo hrustljavi. Če niso dovolj suhi se zadeva zelo lima po zobeh. Vso srečo!

  1. Note to myself: naredi še manjše naslednjič… []
  2. Njet, nisem jih še naredila, vendar pa babi vedno ostanejo beljaki, ki jih jaz z veseljem porabim. Ponavadi za indijančke. []

Bodite prvi in komentirajte "Okolju neprijazno pecivo"

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !